Tajemství lahůdek studené kuchyně nám odkryje paní Helenka Bocheňská, která celý svůj profesní život zasvětila výrobě lahůdkářských delikates – salátů, obložených chlebíčků, bohatě zdobených mís, aspikových specialit, rozličně ochucených pěn a máslových krémů, majonéz a výtečných studených omáček.

Společně si probereme postup, jak správně upéct anglickou pečeni – roastbeef, který bude hlavní surovinou roastbeefového chlebíčku. Obložené chlebíčky jsou totiž českou specialitou, existuje jich celá řada a už v kuchařských knihách legendárního kuchaře a učitele Viléma Vrabce se objevují přesné popisy, jak chlebíčky zdobit.

Dalším pokladem studené kuchyně jsou aspikové bábovičky. S touto delikatesou se setkáte už málokde. Máme šanci se přiučit od Helenky, která má tyto kulinářské lahůdky „v malíčku“. Připravíme dva druhy – se šunkou a sardelovým očkem.

Na závěr paní Helenka nazdobí obloženou mísu plnou dobrých uzenin a sýrů. Věříme, že se postupy a finty, jak takové poklady studené kuchyně pro slavnostní tabuli připravit, budou hodit každé kuchařce či hostiteli.